Πνεύμονες και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αναφέρεται σε μια κατάσταση που παλαιότερα περιγραφόταν σαν χρόνια βρογχίτις (φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών) και εμφύσημα (εξασθένηση της δομής των πνευμόνων). Έχει σαν αποτέλεσμα τον προοδευτικό περιορισμό της ροής του αέρα και επακόλουθη δυσκολία στην αναπνοή. Δύσπνοια, βήχας και πυώδη πτύελα είναι συνήθη συμπτώματα της ΧΑΠ.

ΧΑΠ
Η εξασθένηση της δομής των πνευμόνων που προκαλείται από την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια δεν είναι πλήρως αναστρέψιμη. Ο όρος “ΧΑΠ” δεν χρησιμοποιείται ευρέως από τους γιατρούς ή τους άλλους επαγγελματίες της υγείας και είναι γενικά μη αναγνωρίσιμος από το κοινό. Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μια συνήθης, δαπανηρή και αποτρέψιμη ασθένεια που έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στην υγεία του Ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Η ΧΑΠ είναι η μόνη σημαντική αιτία θανάτου που ο επιπολασμός της αυξάνει παγκοσμίως. Η πιο σημαντική αιτία που προκαλεί τη ΧΑΠ (τόσο τη βρογχίτιδα όσο και το εμφύσημα), στο 90% περίπου των περιπτώσεων, είναι το κάπνισμα. Δεν αναπτύσσουν όλοι οι καπνιστές Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, υποδηλώνοντας ότι γενετικοί παράγοντες τροποποιούν τους κινδύνους για κάθε άτομο. Ο μόνος αποδεδειγμένα γενετικός παράγοντας κινδύνου για τη ΧΑΠ είναι η κληρονομική έλλειψη της πρωτεϊνης α1 – αντιθρυψίνη. Άνθρωποι με αυτή την έλλειψη που καπνίζουν, μπορεί να αναπτύξουν ΧΑΠ νωρίς στην ενήλικη ζωή τους. Ο ρόλος της έξω και ενδοοικιακής ατμοσφαιρικής μόλυνσης σαν αίτιο της ΧΑΠ δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά η μόλυνση του αέρα στα αστικά κέντρα είναι βλαβερή στα άτομα με την πάθηση. Επαγγελματικοί παράγοντες που προκαλούν έντονη ή παρατεταμένη έκθεση σε σκόνη, χημικά, αναθυμιάσεις κλπ., μπορεί να προκαλέσουν ΧΑΠ ανεξάρτητα από το κάπνισμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο της ασθένειας στους καπνιστές. Η ενδοοικιακή μόλυνση από καύσιμα βιομάζας έχει ενοχοποιηθεί σαν παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ΧΑΠ. Η παθητική έκθεση στον καπνό του τσιγάρου επίσης συνεισφέρει στα συμπτώματα του αναπνευστικού.

Θεραπεία της ΧΑΠ

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Η θεραπεία στοχεύει στην επιβράδυνση της επιδείνωσης των αεραγωγών ή στην ανακούφιση από τα συμπτώματα. Βρογχοδιασταλτικά (ή ανακουφιστικά) αποτελούν την κύρια θεραπεία για τη δύσπνοια που προκαλείται από τη ΧΑΠ. Παρόλο που η ανακουφιστική τους επίδραση στους αεραγωγούς είναι περιορισμένη, παρέχουν χρήσιμη ανακούφιση από τα συμπτώματα. Στους ασθενείς με σοβαρή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τακτική χρήση εισπνεομένων κορτικοστεροειδών μπορεί να ελαττώσει τις παροξύνσεις και τα συμπτώματα. Στη σοβαρή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα ελαττώνονται επικίνδυνα και η χορήγηση συμπληρωματικού οξυγόνου είναι ευεργετική.

Σε ανθρώπους με προχωρημένη νόσο, οξυγόνο απαιτείται τον περισσότερο ή όλο τον καιρό. Άλλες θεραπείες με φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη ΧΑΠ, περιλαμβάνουν αντιβιοτικά για βρογχο-πνευμονικές λοιμώξεις (“παροξύνσεις”), βλεννολυτικά και αντιοξειδωτικά. Υψηλότερες προδιαγραφές φροντίδας για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και μελέτες για την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης πρόληψης, εκπαίδευσης, φαρμακευτικής αγωγής και αποκατάστασης είναι απαραίτητο να καθιερωθούν. Η πνευμονική αποκατάσταση αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματική και χρειάζεται να γίνει ευρέως διαθέσιμη. Η μεταμόσχευση πνεύμονα χρησιμοποιείται μερικές φορές στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας

ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

θα πρέπει να κάνετε μια επίσκεψη στους ειδικούς πνευμονόλογους και να συζητήσετε μαζί τους την κατάσταση σας. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι ο πληθυσμός θα ωφεληθεί από την συχνότερη πραγματοποίηση πνευμονολογικών εξετάσεων και σπιρομετρήσεων και ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η μείωση της νοσηρότητας των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος

Κοσμάς Καζάνας

Comments

comments