Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να συγκεντρώνεται στο διάβασμα! 8 Χρήσιμες Συμβουλές

 

Η ανάπτυξη ενός πολύ καλού επιπέδου συγκέντρωσης είναι μια πρόκληση που συνήθως λίγοι κατακτούν με επιτυχία. Χρειάζεστε δεξιότητες συγκέντρωσης για να πετύχετε σε κάθε πτυχή της ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά σας! Χρειάζονται και τα ίδια να αναπτύξουν ισχυρή δύναμη συγκέντρωσης για να ανταπεξέλθουν στο διάβασμα.

Το να βελτιώσετε τα επίπεδα συγκέντρωσης του παιδιού σας στο διάβασμα αποτελεί πραγματικά μια μεγάλη πρόκληση. Παρακάτω παρουσιάζονται 8 χρήσιμες συμβουλές για το πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας στην συγκέντρωση με στόχο την προσωπική και σχολική του πρόοδο.

1. Κάνετε ένα πράγμα τη φορά!

Το να κάνει κάποιος πολλά πράγματα ταυτόχρονα αποτελεί βασική δεξιότητα για την επιτυχία. Στην περίπτωση όμως των παιδιών αυτή η δεξιότητα αποκτάται σταδιακά. Βοηθήστε το παιδί σας να κάνει ένα πράγμα κάθε φορά από μικρή ηλικία, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτύξει και να κατακτήσει τη δύναμη  της συγκέντρωσης. Υπάρχουν φορές που τα παιδιά είναι αρκετά υπερκινητικά. Αυτή είναι η ευκαιρία σας για να τα βοηθήσετε να ηρεμήσουν καθοδηγώντας τα να ολοκληρώσουν μόνο μια άσκηση επιτυχώς και στη συνέχεια να ξεκινήσουν την επόμενη.

2. Μειώστε “ταχύτητα”!

Μερικές φορές τα παιδιά βιάζονται όταν κάνουν τις ασκήσεις τους.  Είναι πολύ σημαντικό να τα καθοδηγήσετε να αφιερώνουν ουσιαστικό χρόνο σε μια άσκηση, όπως για παράδειγμα στην επίλυση ενός προβλήματος Μαθηματικών πριν προχωρήσουν στο επόμενο πρόβλημα. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει τα βασικά της άσκησης και να αναπτύξει μια καλύτερη δύναμη συγκέντρωσης. Από την άλλη πλευρά, εάν βλέπετε ότι το παιδί σας χρειάζεται πολύ χρόνο για να μάθει π.χ το μάθημα της Ιστορίας, τότε μπορείτε να του προτείνετε να λύσει κάποιο πρόβλημα Μαθηματικών ενδιάμεσα για να ανανεωθεί. Αυτή η εναλλαγή βελτιώνει τα επίπεδα συγκέντρωσης καθώς η πολύωρη προσοχή σε ένα μάθημα δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες αυτοσυγκέντρωσης.

3. Σταματήστε το μυαλό να περιπλανιέται!

Δεν χρειάζεται να είστε ψυχολόγοι για να καταλάβετε το μυαλό του παιδιού σας. Εάν αφιερώνετε ουσιαστικό χρόνο μαζί του, θα είστε σε καλύτερη θέση να καταλάβετε εάν και πότε το μυαλό του παιδιού σας περιπλανιέται ή “ταξιδεύει”  μακριά από το διάβασμα. Σε αυτήν την περίπτωση, ενθαρρύνετε το να κάνει ένα μικρό διάλειμμα (όχι με τηλεόραση ή οποιαδήποτε ηλεκτρονική οθόνη). Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να ανανεωθεί και να επικεντρωθεί ξανά στο διάβασμα με έναν εστιασμένο τρόπο.

4. Γράφοντας τις βασικές ιδέες!

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνεται το παιδί σας να κρατά σημειώσεις. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την κατανόηση του μαθήματος, αλλά επιπλέον βελτιώνει το επίπεδο συγκέντρωσης του παιδιού. Θα παρατηρήσετε ότι καθώς το παιδί σας αρχίζει να κρατάει σημειώσεις για αυτά που μελετά θα αρχίζει να θυμάται τα μαθήματα περισσότερο και πιο εύκολα από ότι συνήθιζε. Είναι σημαντικό να κρατάει επιγραμματικές σημειώσεις και όχι με λεπτομέρειες για να αποφύγει επιπλέον κούραση. Αυτή η συμβουλή μπορεί να εφαρμοστεί πολύ πιο εύκολα τις μέρες όπου το πρόγραμμα του παιδιού δεν είναι ιδιαίτερα φορτωμένο με διάβασμα και εξωσχολικές δραστηριότητες.

5. Τακτικά διαλείμματα!

Η πολύωρη προσπάθεια σε μια άσκηση δημιουργεί από ένα σημείο και μετά μια ληθαργική αίσθηση. Ενθαρρύνετε λοιπόν το παιδί σας να κάνει τακτικά διαλείμματα όποτε διαβάζει. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί ανανεώνεται και έχει μεγαλύτερη διαύγεια και αντοχή για να ολοκληρώσει την εργασία του.

6. Επιβραβεύστε το παιδί σας περιστασιακά!

Η επιβράβευση αποτελεί ισχυρό κίνητρο για κάθε παιδί. Μπορείτε να κάνετε μια ιδιαίτερη έξοδο με το παιδί σας μια φορά το μήνα (κάπου που του αρέσει πολύ) όταν ολοκληρώνει μια σημαντική εργασία με επιτυχία. Αυτό θα λειτουργήσει ως ένα ισχυρό κίνητρο για το παιδί ώστε να συγκεντρώνεται πιο εύκολα και να έχει καλή απόδοση. Με το να επιβραβεύετε το παιδί σας ανοίγετε μια νέα πόρτα για να το βοηθήσετε να βελτιώσει τα επίπεδα συγκέντρωσης του καθώς και να εργάζεται με συνέπεια στη μελέτη των μαθημάτων του.

7. Κρατήστε μακριά τις σκέψεις που αποσπούν την προσοχή!

Τα νεαρά μυαλά περιπλανώνται πιο γρήγορα σε σύγκριση με των ενηλίκων. Αυτό ισχύει και για τα παιδιά σας. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι ενώ το παιδί σας κάνει μια από τις ασκήσεις του αρχίζει να αποσπάται η προσοχή του και να βρίσκει δικαιολογίες με αποτέλεσμα να καθυστερεί να την ολοκληρώσει. Αυτή η κατάσταση προκύπτει λόγω των αποσπασματικών σκέψεων που έρχονται στο μυαλό του.

Για να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να καταγράφει τις σκέψεις που του αποσπούν την προσοχή. Ενθαρρύνετε το να σημειώνει τις σκέψεις μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας και όχι την ώρα που μελετά. Θα παρατηρήσετε ότι σταδιακά θα μειωθούν τα επίπεδα απόσπασης της προσοχής και το παιδί σας θα επικεντρώνεται στη μελέτη του με πιο συγκεντρωμένο τρόπο.

8. Εφαρμόζοντας αυτά που μαθαίνουν!

Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει καλύτερη δύναμη συγκέντρωσης. Εκτός από την εκμάθηση των μαθημάτων είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί σας να εφαρμόζει σε πρακτικό επίπεδο αυτά που μαθαίνει. Για παράδειγμα, εάν μαθαίνει πώς να μετράει μια περιοχή ενός τριγώνου, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να μετρήσει ένα τριγωνικό αντικείμενο στο σπίτι και να ανακαλύψει την περιοχή με πιο πρακτικό τρόπο. Με αυτό τον τρόπο το παιδί σας θα αναπτύξει καλύτερα τις δεξιότητες μάθησης και συγκέντρωσης.

Άντζελα Κρητικού

Comments

comments