10 οδηγίες για τον ορθό τρόπο ψύξης/απόψυξης τροφίμων

(συνέχεια από προηγούμενο άρθρο στις 19.2.15)

Υπάρχουν λοιπόν 10 απλές οδηγίες για τον ορθό τρόπο ψύξης/απόψυξις των τροφών

52180821dbfa3f64a7004d49._w.1500_s.fit_

  1. Βάζετε τα τρόφιμα σε ειδικά δοχεία αποθήκευσης για να αποφύγετε το «κάψιμο» τους από τον πάγο. Καλό είναι να αποφεύγουμε να αποθηκεύουμε τις τροφές στην κατάψυξη μέσα σε πλαστικά σκεύη γιατί περιέχουν κάποια χημικά (bisphenol A (BPA) and phthalates) που μπορεί να εισχωρήσουν στο φαγητό με βλαπτικά αποτελέσματα. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε μεταλλικά και γυάλινα σκεύη ή αλεύκαντο λαδόχαρτο ή προϊόντα από σιλικόνη που έχουν φτιαχτεί από πλαστικό χωρίς BPA.
  2. Βάζετε τις τροφές σε μικρές συσκευασίες για να καταψύχωνται γρήγορα και να μπορείτε να αποψύξετε αργότερα την ποσότητα που χρειάζεστε. Επιπλέον, στις τροφές που δεν έχουν καταψυχθεί γρήγορα δημιουργούνται κρύσταλλοι από πάγο, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της απόψυξης καταστρέφουν τα κύτταρα και κάνουν το τρόφιμο να έχει μία πολτώδη υφή όταν θα ξεπαγώσει. Αυτό προκαλεί το κρέας να χάσει τους “χυμούς¨” του και τροφές όπως μαγιονέζα ή κρέμα να διαχωριστούν και να σβολιάσουν. Ιδανικά θα πρέπει μία τροφή με πάχος 5 εκ να έχει εντελώς παγώσει σε περίπου 2 ώρες.
  3. Ποτέ μη βάζετε τροφές που δεν έχουν ήδη παγώσει τη μία πάνω στην άλλη μέσα στην κατάψυξη. Βάλτε τις χωριστά στην κατάψυξη και μετά τοποθετήστε τη μία πάνω στην άλλη αφού παγώσουν.
  4. Αφήστε το τρόφιμο να κρυώσει πριν το καταψύξετε. Αν το βάλετε ζεστό μέσα στην κατάψυξη θα ανεβάσετε τη θερμοκρασία του καταψύκτη και μπορεί να προκληθεί απόψυξη στα τρόφιμα που βρίσκονται σε κοντική απόσταση.
  5. Ένας καταψύκτης με πάγο είναι ένας αναποτελεσματικός καταψύκτης οπότε θα πρέπει να κάνετε απόψυξη.
  6. Καταψύχετε τα τρόφιμα άμεσα και όχι αφού έχει μείνει η τροφή για αρκετό καιρό στο ψυγείο. Η φρεσκάδα και η ποιότητα του τροφίμου τη στιγμή της ψύξης επηρεάζουν την κατάσταση του παγωμένου τροφίμου.
  7. Καταψύχετε τρόφιμα σε θερμοκρασίες κάτω των -18 °C για να κρατάνε την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, χρώμα, γεύση και υφή.
  8. Όταν βάζετε ένα τρόφιμο στην κατάψυξη να σημειώνετε την ημερομηνία πάνω στη συσκευασία, καθώς κάθε τρόφιμο έχει διαφορετική ημερομηνία ζωής στην κατάψυξη. (δείτε τον παρακάτω πίνακα)
  9. Καλό είναι να μην ξεπαγώνετε το τρόφιμο σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά μέσα στο ψυγείο ή στα μικροκύματα. Η πιο κατάλληλη μέθοδος ξεπαγώματος είναι η αργή απόψυξη μέσα στο ψυγείο. Να υπολογίζετε περίπου 5 ώρες για κάθε ½ κιλό. Αν αποψύξετε το τρόφιμο στα μικροκύματα να το μαγειρέψετε απευθείας.
  10. Ποτέ μη βάζετε ξανά στην κατάψυξη κάτι που έχει ξεπαγώσει – γιατί θα αυξηθεί ο αριθμός των βακτηρίων που έχει το τρόφιμο και αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες για τροφική δηλητηρίαση όταν καταναλωθεί. Μπορείτε όμως να καταψύξετε τρόφιμο που έχει μαγειρευτεί από υλικά που ήταν προηγουμένως στην κατάψυξη.

Τι μπορείτε να καταψύξετε (και για πόσο διάστημα)

  • Βούτυρο και μαργαρίνη για 3 μήνες
  • Τριμμένο τυρί για 4 μήνες
  • Ψωμί για 3 μήνες
  • Ωμές ζύμες για 6 μήνες
  • Τα περισσότερα μαγειρεμένα φαγητά 2-3 μήνες
  • Σούπες 2-3 μήνες
  • Πίτσα 1-2 μήνες
  • Ωμό κρέας 6-12 μήνες
  • Ωμός κιμάς 3-4 μήνες
  • Ωμά πουλερικά 6-9 μήνες
  • Ωμά άπαχα ψάρια 6 μήνες
  • Ωμά λιπαρά ψάρια 2-3 μήνες
  • Καπνιστό ψάρι 2 μήνες
  • Ωμά θαλασσινά για 3-6 μήνες
  • Αλλαντικά 1-2 μήνες
  • Ζεματισμένα λαχανικά 8-12 μήνες

Πηγές

  1. Storage times for the refrigerator and freezer December 4, 2014 foodsafety.gov
  2. Freezing and Food Safety USDA Food Safety and Inspection Service June, 2013
  3. National Center for Home Food Preservation “Resources for Home Food Freezing” November 2012

Comments

comments

One thought on “10 οδηγίες για τον ορθό τρόπο ψύξης/απόψυξης τροφίμων

  1. Pingback: Φαγητό στην κατάψυξη -πόσο ασφαλές είναι; - MedTips

Comments are closed.