Πώς μπορείτε να μεγαλώσετε τα παιδιά σας χωρίς τιμωρία!

«Είναι οι γονείς σου αυστηροί;» Πριν πολλά χρόνια αυτή ήταν η πιο συνηθισμένη ερώτηση που όριζε την ανατροφή των παιδιών. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και έχουμε δεκάδες ταμπέλες, από τους ευγενικούς και ήρεμους γονείς στους αυστηρούς και αυταρχικούς γονείς. Έχουμε τις μαμάδες ‘τίγρεις’, τους θετικούς γονείς, τους γαλήνιους γονείς, τους ελαστικούς γονείς, τους αδιάφορους γονείς.

Η προσέγγιση που βοηθάει στην θετική ανατροφή των παιδιών,  όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μου, βασίζεται απλά στη σύνδεση με το παιδί σας. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτό;

Το παιδί σας έχει ένα μοναδικό και θαυμαστό μυαλό. Αλλά για να λειτουργήσει καλά το αναπτυσσόμενο μυαλό του χρειάζεται την αίσθηση στενής σύνδεσης με εσάς όπως ασφαλώς χρειάζεται το φαγητό, τη στέγη, την καθαριότητα και τον ύπνο.

Σύμφωνα με την νευρο-επιστήμη το αναπτυσσόμενο μυαλό βασίζεται πολύ στη στενή σύνδεση για να ωριμάσει.

Κάθε θετική διάδραση βοηθά το παιδί να αγγίξει το πλήρες δυναμικό του για σήμερα αλλά και στις δεκαετίες που έρχονται!

 Αλλά τι γίνεται όταν αυτή η σύνδεση κόβεται;

Όταν το παιδί αντιδρά έντονα, όταν πετάει πράγματα ή δαγκώνει ή κλαίει δυνατά λέγοντας «Δεν είναι δίκαιο!!» τότε έχουμε από-σύνδεση. Αυτό που ζητάει απεγνωσμένα εκείνη τη στιγμή είναι να έχει την προσοχή σας, δεν ζητάει τον θυμό σας ή να το σταματήσετε από αυτό που κάνει αλλά να το βοηθήσετε να επανέλθει στο μονοπάτι του, να βρεθεί σε ένα ασφαλέστερο μέρος. Η εκτός τροχιάς συμπεριφορά συμβαίνει όταν οι συνδέσεις του παιδιού έχουν κοπεί, που προκύπτουν τόσο από κάποιο μεγάλο τραύμα αλλά και από καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες. Σε αυτό το σημείο ο εγκέφαλος μπαίνει στην κατάσταση ‘μάχης ή φυγής’ και οι διαδικασίες σκέψης κλείνουν. Οπότε η λογική εκείνη τη στιγμή δεν έχει απολύτως καμία σημασία, όσο σοβαρό κι αν είναι το θέμα, το παιδί δεν είναι σε θέση να ακούσει.

Επομένως η προσέγγιση της σύνδεσης αποφεύγει τις τιμωρίες, τη ντροπή και τις απειλές γιατί αυτό που φαίνεται τελικά να είναι άδικο είναι να ζητάτε από το παιδί σας να συμμορφωθεί σε στιγμές που είναι αναστατωμένο. Αντιθέτως, ενθαρρύνουμε το παιδί να απελευθερώσει την ένταση μέσα από το παιχνίδι και το χιούμορ ή επιτρέποντας στο ξέσπασμα να εκτονωθεί μέχρι που το παιδί καταφέρει να νιώσει ήρεμο. Μετά από αυτό ο εγκέφαλος ανακτά τις δυνάμεις του και είναι εφικτό η λογική να εισακουστεί.

Κατανοώ ότι πολλοί θεωρείτε αυτή την προσέγγιση, αυτή την αντιμετώπιση προς τα παιδιά επαναστατική ή ακόμα και ακατόρθωτη. Είναι καλό όμως να γνωρίζετε ότι αυτοί οι τρόποι χρησιμοποιούνται εδώ και 40 χρόνια όπου γονείς και παιδιά έχουν ξαναβρεί το χαμόγελο όχι μόνο στα πρόσωπα τους αλλά και μέσα στη ψυχή τους!

Στο επόμενο άρθρο διαβάστε “Τα ‘τάιμ-ουτ’ είναι τελικά αποτελεσματικά για τα παιδιά;”

Άντζελα Κρητικού

Comments

comments

One thought on “Πώς μπορείτε να μεγαλώσετε τα παιδιά σας χωρίς τιμωρία!

  1. Pingback: Τα ‘τάιμ-άουτ’ είναι τελικά αποτελεσματικά για τα παιδιά; | MedTips

Comments are closed.