Πρωκτική ραγάδα

Η πρωκτική ραγάδα είναι μια σχετικά μικρή βλάβη που εντοπίζεται στην είσοδο του πρωκτού αλλά προκαλεί δυσανάλογα έντονα συμπτώματα στον πάσχοντα.

πρωκτική ραγάδα

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ραγάδας πρωκτού είναι ο πόνος που ξεκινά άμεσα με τη κένωση και είναι ισχυρός με διαξιφιστικό και καυστικό χαρακτήρα.

Ξεκινά με τη κένωση και διαρκεί από μερικά λεπτά έως και μερικές ώρες μετά.
Μπορεί επίσης να υπάρξει μικρή αιμορραγία. Συνήθως πρόκειται για λίγες σταγόνες αίματος με ζωηρό κόκκινο χρώμα.
Η πρωκτική ραγάδα είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εξίσου τα δύο φύλα. Η συνήθης εντόπισή της είναι στην 6η ώρα του πρωκτικού δακτυλίου, και παρουσιάζεται σαν σχισμοειδής διαχωρισμός της επιφάνειας του πρωκτικού βλεννογόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις στην εξωτερική της άκρη υπάρχει μια πολύ μικρή συνοδός αιμορροϊδα .

Ποιες είναι οι αιτίες για την εμφάνιση της πρωκτικής ραγάδας ;
Η πρωκτική ραγάδα συνήθως προκαλείται από το τραυματισμό του πρωκτού κατά την έξοδο σκληρών κοπράνων. Μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης έχει στα άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα .
Αλλά και οι επίμονες διαρροϊκές κενώσεις είναι δυνατό να ερεθίσουν τον πρωκτό και σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσουν ραγάδα .
Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες .
Σπανιότερα αίτια είναι φλεγμονώδη νοσήματα όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος Chrohn , που μπορούν να προσβάλλουν το περιφερικό τμήμα του παχέως έντερου (το ορθό) και τον πρωκτό . Η υποψία γίνεται εντονότερη όταν η ραγάδα εντοπίζεται σε κάποια πλάγια θέση του πρωκτικού δακτυλίου και όχι στη συνηθισμένη οπίσθια θέση.

Είναι δύσκολο να διαγνωσθεί;
Επειδή η ραγάδα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και προκαλεί σπασμό στον έσω σφιγκτήρα του πρωκτικού δακτυλίου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την εξέταση. Παρόλα αυτά είναι εύκολο να διαγνωσθεί γιατί με την απαγωγή των γλουτών και το ήπιο τράβηγμα του περιπρωκτικού δέρματος γίνεται εμφανής η ραγάδα στην είσοδο του πρωκτού .
Η ορθο-πρωκτοσκόπηση υπό αναισθησία είναι απαραίτητη όταν ο εντοπισμός με την κλινική εξέταση καθίσταται μη εφικτός , ή όταν χρειάζεται να αποκλεισθούν άλλες καταστάσεις όπως π.χ. η ύπαρξη αιμορροϊδικού όζου , ο επώδυνος πρωκτικός σπασμός (proctalgia fugax) ή άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Πώς θεραπεύεται;
Συνήθως η ραγάδα πρωκτού επουλώνεται αυτόματα σε 2-4 εβδομάδες . Αν δεν υπάρξει επούλωση μεταπίπτει σε χρόνια ραγάδα.
Κατά την οξεία φάση χρησιμοποιούνται συντηρητικά θεραπευτικά μέσα.
Γίνεται χρήση τοπικών αλοιφών που περιέχουν είτε τοπικό αναισθητικό και κορτιζόνη ή αλοιφών που προκαλούν χάλαση στον πρωκτικό σφιγκτήρα και περιέχουν glyceryl trinitrate ή nifedipine .
Μια εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση είναι η ένεση botulinum toxin (botox) στον έσω σφιγκτήρα, με καλή αποτελεσματικότητα (80-85%) αλλά με μειονέκτημα το σχετικά υψηλό κόστος .
Για τη βελτίωση της δυσκοιλιότητας αλλά και την ευκολότερη κένωση, προτείνεται διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και καλή ενυδάτωση ενώ χορηγούνται υπακτικά που μαλακώνουν τα κόπρανα (π.χ. parafin oil, duphalac κ.λ.π. ). Σημαντικό είναι να μην αναστέλλεται η κένωση εξαιτίας του φόβου γιατί η καθυστέρηση θα επιφέρει ακόμα εντονότερο πόνο.
Το μπάνιο για 20 λεπτά σε χλιαρό νερό αμέσως μετά τη κένωση και η ξεκούραση καθιστούν τον πόνο ηπιότερο.
Όταν η επούλωση της ραγάδας δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία αυτή σκληραίνει γίνεται βαθύτερη και μεταπίπτει σε χρόνια ραγάδα . Στην περίπτωση αυτή η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.

Σκοπός του χειρουργείου είναι αφενός να αφαιρεθεί ο ουλώδης ιστός και αφετέρου να λυθεί ο σπασμός του πρωκτικού σφιγκτήρα ώστε να δώσει το περιθώριο για την επούλωση της ραγάδας . Η χαλάρωση επιτυγχάνεται με δακτυλική διαστολή ή με μερική διατομή του έσω σφιγκτήρα με νυστέρι ή κάποιο άλλο μέσο όπως οι ραδιοσυχνότητες και το ψαλίδι υπερήχων .

Η χειρουργική θεραπεία παρέχει άμεση ανακούφιση από τον πόνο ενώ η παραμονή στο νοσοκομείο κατά κανόνα είναι ολιγόωρη .

Σπυρίδων Ασωνίτης

Comments

comments