Πώς να δώσετε την αντιβίωση στο παιδί σας

παιδί αντιβίωση

Το παιδάκι σας είναι άρρωστο. Πήγατε στη γιατρό,το εξέτασε,του έδωσε μπαλόνι και σας είπε ότι πρέπει να πάρει αντιβίωση.

Κι εσάς σας ζώσαν τα φίδια. Γιατί θυμάστε την τελευταία φορά που χρειάστηκε να πάρει αντιβίωση ο μπόμπιρας,που δυό φορές τη μέρα για δέκα ολόκληρες μέρες γινόταν η μάχη του Ελ Αλαμέιν για να την πάρει, το σκασμένο. Και να πεις ότι δεν έχει ωραία γεύση;Αφού το γράφει πάνω στο κουτί ,“με γεύση μπανάνα”.

Πριν καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι φταίει η πεθερά σας που του κάνει όλα τα χατίρια και τον έχει κακομάθει, ακούστε μια συμβουλή:

Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πάρει το παιδί αντιβίωση, αν δεν είστε αλλεργικοί στο συγκεκριμένο αντιβιοτικό,δοκιμάστε λίγη. Παρά τις ευφάνταστες περιγραφές των κατασκευαστών για υπέροχη γεύση φράουλα/κεράσι/μπανάνα/τσιχλόφουσκα, η αλήθεια είναι μία και είναι πικρή(στην κυριολεξία):οι αντιβιώσεις δεν έχουν ωραία γεύση
(εκτός αν ανήκετε σε εκείνη την παράξενη κατηγορία μικρών και μεγάλων που τη λατρεύουν.Για σας θα μιλήσουμε παρακάτω)

Πρώτο tip λοιπόν:μη το πάρετε προσωπικά αν το πιτσιρίκι την καταπιεί με ένα μεγαλοπρεπέστατο “μπλιάααχ” στην καλύτερη περίπτωση ή σας τη φτύσει στα μούτρα στη χειρότερη.Μην προσπαθείτε να το πείσετε ότι είναι ωραία γλυκιά φραουλίτσα. Παραδεχτείτε ότι δεν έχει και πολύ ωραία γεύση αλλά πρέπει να το πιούμε για να γίνουμε καλά.

Άλλα tips:

Ακολουθείστε με ακρίβεια τις οδηγίες ανασύστασης. Μην ανακινείτε με υπερβολική δύναμη το μείγμα, γιατί κάποια αντιβιoτικά έχουν κόκκους που σπάνε και πικρίζουν.Μη βάλετε στο ψυγείο όσα αντιβιοτικά γράφουν στις οδηγίες τους ότι διατηρούνται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος,γιατί πήζουν και γίνονται πιο δυσάρεστα στη λήψη

Πάρτε μία δοσομετρική σύριγγα(εννοείται χωρίς τη βελόνα) και τραβήξτε από το μπουκάλι της αντιβίωσης την ποσότητα που πρέπει . Γεμίστε την υπόλοιπη σύριγγα με το γλυκό χυμό που θα διαλέξει το παιδί. ΜΗ διαλύετε τη δόση μέσα σε ποτήρια/μπιμπερό με γάλα/χυμό/νερό.

Δώστε την λιγο-λίγο,ml-ml, αν το προτιμά.

Τις ημέρες της αντιβίωσης, ξεχάστε για λίγο αυστηρούς κανόνες για την υγιεινή των δοντιών και δώστε ζελεδάκια ή σοκολάτα μετά τη δόση,αν του αρέσει

Ξεκινήστε την αντιβίωση όταν σας πει ο γιατρός (συνήθως άμεσα, για να αρχίσει να “δουλεύει”).Τις επόμενες δόσεις μπορείτε να τις μετακινήσετε λίγο προς τα μπρος, μέχρι να φτιάξετε ένα ωράριο χορήγησης που θα είναι βολικό για το παιδί π.χ. δε θα το ξυπνά μεσημέρι-βράδυ

Πάρτε ένα τετράδιο.Χωρίστε δέκα σελίδες. Κάθε σελίδα θα είναι και μια μέρα αντιβίωσης. Κολλήστε αυτοκόλλητα αστέρια στην αντίστοιχη σελίδα, κάθε φορά που το παιδί πίνει την αντιβίωσή του.Συμφωνείστε ότι όταν συμπληρωθεί με αυτοκόλλητα και η τελευταία σελίδα, θα του πάρετε ένα μικρό δώρο (το κουκλόσπιτο την μπάρμπι με όλο τον εξοπλισμό δεν είναι μικρό δώρο, ένα μεγάλο μποκ ζωγραφικής είναι)

Όσο για σας που το παιδάκι σας λατρεύει την αντιβίωση, τι να πούμε ,είστε λίγοι και είστε τυχεροί. Σε αυτη την περίπτωση μη ξεχνάτε να του υπενθυμίζετε ότι τα φάρμακα τα δίνει μόνο η μαμά και ο μπαμπάς και να φυλάτε τα μπουκάλια σε ασφαλές σημείο, μην πάθετε καμιά λαχτάρα και τρέχετε για πλύση στομάχου.

Τώρα, αν έχετε ανακαλύψει και άλλα tips για να δίνετε πιό έυκολα την αντιβίωση, μοιραστείτε τα και με τους άλλους γονείς. Α,και με τη γιατρό σας !

Με αγάπη

Τατιάνα Σπίγγου

Comments

comments